Επικοινωνία

         Αδριανουπόλεως 11Α,
           104 44 Κολωνός

        info@vojta.gr

         210 51 29 504

Μέθοδος Vojta

Η μέθοδος Vojta αφορά τη διάγνωση, την αξιολόγηση, την πρόγνωση και τη θεραπεία παθήσεων του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος, των μυών και των αρθρώσεων και των λειτουργικών συστημάτων.

Αποτελεί την πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας, ιδιαίτερα στα νεογνά και στα βρέφη. Εφαρμόζεται επίσης με επιτυχία σε παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Τσέχος νευρολόγος  καθηγητής Vaclav Vojta στις αρχές της δεκαετίας του ‘ 60 ανακάλυψε ότι η κινητική συμπεριφορά του σώματος δεν είναι τίποτε άλλο από την εκδήλωση της ωρίμανσης και της κατάστασης που βρίσκεται το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Με βάση αυτό πρότεινε ένα θεραπευτικό σύνολο που αποτελείται από διάγνωση, αξιολόγηση και θεραπεία σε νευρολογικές παθήσεις, που αφορούν όλες τις ηλικίες, από την 1η ημέρα της γέννησης ενός βρέφους, μέχρι την τρίτη ηλικία.

Η μέθοδος Vojta, στηρίζεται στην λεπτομερή γνώση της κινητικής ανάπτυξης του υγιούς παιδιού. Η τόσο ακριβής και αναλυτική ακολουθία της εξέλιξης των λειτουργιών του κεντρικού νευρικού συστήματος και η πρόκληση κινητικώναπαντήσεων, κάθε φορά καινούργιων και κάθε φορά κοντύτερα στο φυσιολογικό, είναι η βάση της σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης του νευρολογικού ασθενή.

Ο στόχος της κατά Vojta αποκατάστασης είναι η διείσδυση στο Κεντρικό νευρικό σύστημα, και ο επαναπρογραμματισμός του.  Η ενεργοποίηση και η ομαλοποίηση των εντολών του εγκεφάλου προς την περιφέρεια, έχει σαν αποτέλεσμα την αρμονικότερη μυϊκή λειτουργία, αλλά και την βελτίωση λειτουργιών όπως ο στραβισμός, η μάσηση και η κατάποση, η αναπνοή, η αφόδευση και η διούρηση κ.α.  Η ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος και η λειτουργική επανεκπαίδευση του είναι το κεντρικό στοιχείο της μεθόδου Vojta

Στην πρώτη επίσκεψη ο φυσικοθεραπευτής  - Vojta, δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και μαζί με τον ασθενή / συγγενή -  γονέα καθορίζει τους στόχους της θεραπείας.

Μέσα από κλινικές έρευνες, ο Τσέχος καθηγητής κατάφερε να εντοπίσει στο σώμα σημεία-κλειδιά, τα οποία, όταν πιέζονται με  ειδικό τρόπο, ενεργοποιούνται και προκαλούν ακούσια κινητικότητα ταυτόχρονα σε ολόκληρο το σώμα. Η σφαιρική αυτή κινητική απάντηση στο σώμα είναι αντανακλαστική. Η εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία, από συγκεκριμένες θέσεις, καθιστά ικανό τον ασθενή να πραγματοποιήσει κινήσεις με αρμονία, ενεργοποιώντας μυϊκές ομάδες που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζαν ναρκωμένες ή μπλοκαρισμένες.

Η θεραπεία Vojta σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Θεωρείται από τις απόλυτα ασφαλείς μεθόδους. Μπορεί να εφαρμοστεί  σε ασθενείς, που η κατάσταση της υγείας τους δεν επιτρέπει την κούραση, όπως π.χ. οι καρδιοπαθείς ή στην μονάδα εντατικής θεραπείας, και όπου υπάρχει δυσκολία συνεργασίας (βρέφη, διανοητική υστέρηση κ.α.).

Η μέθοδος αποκατάστασης του Vaclav Vojta  δεν διδάσκει την σωστή θέση και κινητικότητα, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις της κινητικής δράσης του νευρολογικού ασθενή. Βασίζεται στην  υγιή κινησιολογική ανάπτυξη και έχει σαν στόχο να καταστήσει τον ασθενή  μοναδικό  κατασκευαστή της δικής του  κινητικότητας