Επικοινωνία

Αδριανουπόλεως 11Α,
Κολωνός

info@vojta.gr
210 51 29 504

Ο καθ Vaclav Vojta γεννήθηκε το 1917  στην Mokrosuky, της Βοημίας στην Δημοκρατία της Τσεχίας.

Τελείωσε την Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Πράγας το 1947, και ειδικεύτηκε στην παιδιατρική και στην  νευρολογία.

Την έδρα της παιδιατρικής πήρε σαν καθηγητής το 1961. Από το 1968 μετανάστευσε στην Γερμανία, αρχικά στην Χαϊδελβέργη και στην συνέχεια στην Κολωνία όπου ανέλαβε την θέση του διευθυντή στην πανεπιστημιακή κλινική  της Κολωνίας.  Από τον Απρίλιο του 1975 είχε αναλάβει την  διεύθυνση του τμήματος αποκατάστασης παιδιών με νευρολογικά προβλήματα στο Kinderzentrum του Μονάχου.

Το 1954 παρουσίασε ένα τμήμα της μεθόδου αποκατάστασης του, την Αντανακλαστική Έρπηση, και το 1962 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νευρολογίας που έγινε στην Πράγα, παρουσίασε ολοκληρωμένη την φυσικοθεραπευτική του μέθοδο, την Σφαιρική Αντανακλαστική Κινητοποίηση. Το 1964 παρουσίασε και την διαγνωστική του μέθοδο, δηλ την Νευροαναπτυξιακή Κινησιολογική Διαγνωστική.

Το 1979 ίδρυσε στην Ρώμη το πρώτο κέντρο αποκατάστασης που φέρει το όνομα του, το Centro – Scuola di Riabilitazione V.Vojta.

Κέντρα αποκατάστασης και νοσοκομεία στα οποία  εφαρμόζεται η μέθοδος Vojta υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ν. Αμερική, στην Αυστραλία, και την Ασία με το μεγαλύτερο Κέντρο  να βρίσκεται στην Osaka της Ιαπωνίας, υπό τον Dr Tommi, ο οποίος κάθε χρόνο ανακοινώνει τις πιο μεγάλες στατιστικές έρευνες.

Ο καθηγητής πέθανε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2000, αφήνοντας μας μια τεράστια κληρονομιά, και χαραγμένο τον δρόμο της ελπίδας που είναι η αποκατάσταση των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από νευροκινητικές παθήσεις,  αρκεί να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και η έναρξη της κατάλληλης θεραπείας.