Τι είναι η μέθοδος Vojta και τι μας υπόσχεται

Μόλις στα μέσα το 1950 ο καθηγητής Vaclav Vojta σύστησε στο ευρύ κοινό την δυναμική νευρομυϊκή μέθοδο θεραπείας, η οποία βασίζεται στην αναπτυξιακή κινησιολογία και τις αρχές της αντανακλαστικής κίνησης. Η μέθοδος αυτή θεραπεύει ασθενείς με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και του μυοσκελετικού συστήματος.

Η μέθοδος Vojta αφορά τη διάγνωση, αξιολόγηση, πρόγνωση και θεραπεία παθήσεων του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος, των μυών και των αρθρώσεων και των λειτουργικών συστημάτων. Αποτελεί την πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας, ιδιαίτερα στα νεογνά και στα βρέφη, ενώ εφαρμόζεται με επιτυχία σε παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Βασικά χαρακτηριστικά της μεθόδου Vojta είναι:

  • Η κατά Vojta θεραπεία είναι αντανακλαστική γι’ αυτό α) προκαλεί λιγότερη κούραση σε σχέση με την εκούσια κινητική δραστηριότητα και β) προκαλεί κινητικές απαντήσεις όπου ο πόνος εμποδίζει την εκούσια κίνηση.
  • Η κατά Vojta θεραπεία διορθώνει ήδη εγκατεστημένες παθολογικές εικόνες στοχεύοντας άμεσα στο αίτιο το προβλήματος, δηλαδή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
  • Η κατά Vojta θεραπεία είναι σφαιρική, περιλαμβάνει δηλαδή ολόκληρο το σώμα και απαιτεί την συνεργασία όλων των τμημάτων του.
  • Η κατά Vojta θεραπεία παράλληλα με το μυοσκελετικό σύστημα, ομαλοποιεί όλες τις διαταραχές στα λειτουργικά συστήματα του ανθρώπου (όραση, αναπνοή, μάσηση, κατάποση, ομιλία, πέψη, αφόδευση, διούρηση κλπ).
  • Η κατά Vojta θεραπεία θέτει βραχυπροθέσμους θεραπευτικούς στόχους και η θεραπεία γίνεται βήμα – βήμα και προγραμματισμένα μέχρι τον τέλος.
  • Η κατά Vojta θεραπεία προσφέρει μεγαλύτερη λειτουργικότητα με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Η νέα θέση που ανακαλύπτει ο ασθενής κατά την διάρκεια της θεραπείας προτιμάται αυθόρμητα, σε σχέση με τις προηγούμενες συνήθειες του, γιατί είναι πιο φυσιολογική πλέον για αυτόν.
  • Η κατά Vojta θεραπεία έχει άμεσα αποτελέσματα. Μετά το τέλος της κάθε συνεδρίας η κλινική εικόνα του ασθενή είναι διαφορετική από πριν την έναρξη, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ορθότητα στις κινητικές του απαντήσεις.

Ο καθηγητής Vaclav Vojta γεννήθηκε το 1917 στην Mokrosuky της Βοημίας, στην Δημοκρατία της Τσεχίας. Τελείωσε την Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Πράγας το 1947, ειδικεύτηκε στην παιδιατρική και στην νευρολογία και τo 1961 πήρε την έδρα της παιδιατρικής σαν καθηγητής. Το 1968 μετανάστευσε στην Γερμανία, αρχικά στην Χαϊδελβέργη και στην συνέχεια στην Κολωνία, όπου ανέλαβε την θέση του διευθυντή στην πανεπιστημιακή κλινική της Κολωνίας. Τον Απρίλιο του 1975 ανέλαβε την διεύθυνση του τμήματος αποκατάστασης παιδιών με νευρολογικά προβλήματα στο Kinderzentrum του Μονάχου.
Το 1954 παρουσίασε ένα τμήμα της μεθόδου αποκατάστασης του, την Αντανακλαστική Έρπηση και το 1962 παρουσίασε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νευρολογίας στην Πράγα την ολοκληρωμένη φυσικοθεραπευτική του μέθοδο, την Σφαιρική Αντανακλαστική Κινητοποίηση. Το 1964 παρουσίασε και την διαγνωστική του μέθοδο - την Νευροαναπτυξιακή Κινησιολογική Διαγνωστική.
Το 1979 ίδρυσε στην Ρώμη το πρώτο κέντρο αποκατάστασης που φέρει το όνομα του, το Centro – Scuola di Riabilitazione V. Vojta. Κέντρα αποκατάστασης και νοσοκομεία στα οποία εφαρμόζεται η μέθοδος Vojta υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ν. Αμερική, στην Αυστραλία και την Ασία με το μεγαλύτερο Κέντρο να βρίσκεται στην Osaka της Ιαπωνίας, υπό τον Dr Tommi, ο οποίος κάθε χρόνο ανακοινώνει τις πιο μεγάλες στατιστικές έρευνες.
Μία συνάντηση στο Ελληνικό Κέντρο Vojta θα λύσει τις απορίες σας, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει μία νέα διάσταση στο άτομο που θα έρθει ως ασθενής.

Please follow and like us:
fb-share-icon