Γιατί πρέπει να γνωρίσεις την φυσικοθεραπεία με την μέθοδο Vojta

Διάβασε σήμερα για την μέθοδο που κεντρικό άξονά της έχει την ενεργοποίηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και την λειτουργική επανεκπαίδευσή του!

Η μέθοδος Vojta αφορά τη διάγνωση, την αξιολόγηση, την πρόγνωση και τη θεραπεία παθήσεων του Κεντρικού και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος, των μυών, των αρθρώσεων και των λειτουργικών συστημάτων. Αποτελεί την πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας - ιδιαίτερα στα νεογνά και στα βρέφη, ενώ εφαρμόζεται με επιτυχία σε παιδιά αλλά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Τσέχος νευρολόγος  καθηγητής Vaclav Vojta στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 ανακάλυψε ότι η κινητική συμπεριφορά του σώματος δεν είναι τίποτε άλλο από την εκδήλωση της ωρίμανσης και της κατάστασης που βρίσκεται το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Με βάση αυτό πρότεινε ένα θεραπευτικό σύστημα που αποτελείται από διάγνωση, αξιολόγηση και θεραπεία σε νευρολογικές παθήσεις, που αφορούν όλες τις ηλικίες - από την 1η ημέρα της γέννησης ενός βρέφους μέχρι και την τρίτη ηλικία.

Ο στόχος της κατά Vojta αποκατάστασης είναι η διείσδυση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και ο επαναπρογραμματισμός του.  Η ενεργοποίηση και η ομαλοποίηση των εντολών του εγκεφάλου προς την περιφέρεια έχει σαν αποτέλεσμα την αρμονικότερη μυϊκή λειτουργία αλλά και την βελτίωση πολλών και διαφορετικών λειτουργιών - από τον στραβισμό, διάφορα αναπνευστικά προβλήματα έως την διούρηση κ.α.

Στην πρώτη επίσκεψη ο Vojta φυσικοθεραπευτής κάνει αξιολόγηση και δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης στηριγμένο στην σφαιρική Αντανακλαστική Κινητοποίηση. Στη συνέχεια καθορίζονται  οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της θεραπείας κι έτσι επιτυγχάνεται:

Η ομαλοποίηση της μυϊκής λειτουργίας, κάνοντας τους μύες να λειτουργούν με αρμονία και σε συνεργασία μεταξύ τους.

Η κατάκτηση βήμα – βήμα των αναπτυξιακών οροσήμων σύμφωνα με την κινητική ηλικία του ασθενούς.

Η πληρέστερη και ορθότερη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ώστε η βελτίωση να αφορά σφαιρικά ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η βελτίωση των συνοδών προβλημάτων της κύριας βλάβης, όπως στραβισμός, σιελόρροια, δυσκολία μάσησης και κατάποσης, αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολία στην διούρηση και την αφόδευση κ.α.

Γνώρισε σήμερα την επαναστατική μέθοδο Vojta κι νιώσε την αλλαγή στο σώμα σου. Το Ελληνικό Κέντρο Vojta είναι εδώ για να λύσει τις απορίες σου και να σου δείξει έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης συγκεκριμένων παθήσεων.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon